MITEN TEET

 

 

Tämän automaation osaa tehdä sähköasentaja tai nykyisin jo yläasteen käyneet oppilaat. - Kouluissa annetaan jo matalanasteen tietoa kehitysalustoista, esim. Arduino, ja helppoa ohjelmointia Idlellä. Jos sinulla ei ole sähkömiehen koulutusta, pyydä apua: sähköisku tappaa!

Tämä automaatio ei tietenkään tarvi 24 V:n ohjauspiiriä, vaan sen voi tehdä suoraan  käyttösähköllä (230 V) ja moottorien kytkentä kolmivaiheisena (400 V)).  Jos sitä ei tee kiinteällä verkkoliitännällä, automaatiota voi kokeilla jo vähäiselläkin sähköalan tuntemuksella. Silloin releet ja kontaktorit pitää olla verkkovirralle sopivat. Laita maadoitus kuntoon, suojaa moottori lämpöreleellä ja varmista järjestelmän turvallisuus vikavirtareleellä. Johtoihin vedonpoistajat.

Kolmivaihereleitten merkinnät: virtaliittimet L1, L2, L3 ( vanha merkintä R, S, T);  N  =  nolla  (vanha ruskea);  Pe = suojamaa keltavihreä johto (vanha merkintä punainen; nykyisin akkuvirta on punainen).

Moottori käy toiseen suuntaan, kun toisessa kontaktorissa vaihdat L1 ja L3 paikkaa  eli johdot ristiin.

                                                    

Kaikkia johtoja ei voi kytkeä samaan liittimeen. Käytä silloin kytkentärimaa ja hyppyjohtoja.

 

Nuoret ova kiinnostuneet korkeammasta teknologiasta: Tässä tekoälyn atamat ohjeet:

PLC (Programmable Logic Controller) on eräänlainen erikoistunut tietokone, jota käytetään automaation ohjaamiseen ja valvontaan teollisuusympäristöissä. Se koostuu usein mikroprosessorista, muistista ohjelman tallentamiseen, syöttö- ja lähtömoduuleista signaalien vastaanottamiseen ja lähettämiseen sekä liitäntöjen tarjoamiseen ulkoisille laitteille.

PLC-ohjain suorittaa ohjelmoitua logiikkaa sen perusteella, mitä sille on ohjelmoitu. Se voi käsitellä syötteitä, kuten signaaleja antureilta tai rajakytkimiltä, ja tehdä päätöksiä niiden perusteella ohjelman mukaisesti. Tämän jälkeen se voi antaa käskyjä lähtömoduuleille, kuten releille tai muille aktuaattoreille, jotka ohjaavat prosesseja tai laitteita.

PLC:t ovat yleensä suunniteltu kestämään kovia teollisuusympäristöjä, ja niitä voidaan ohjelmoida monilla eri ohjelmointikielillä, kuten loogisilla relaatiokielloilla (Ladder Logic), toiminnallisilla loogisilla kielillä (Function Block Diagram) ja tekstipohjaisilla kielillä, kuten Structured Text. PLC-ohjainten käyttö on yleistä automaatiossa, kuten teollisuuden robotiikassa, valmistuksessa ja prosessiteollisuudessa.

 


On olemassa useita PLC-valmistajia, jotka tarjoavat erilaisia PLC-ratkaisuja eri käyttötarkoituksiin ja teollisuudenaloille. Tässä on muutamia tunnetuimpia PLC-valmistajia:

Siemens: Siemens on yksi maailman johtavista automaatio- ja teollisuustekniikan yrityksistä, ja se tarjoaa laajan valikoiman PLC-järjestelmiä erilaisiin sovelluksiin. Heidän PLC-tuotevalikoimaan kuuluu SIMATIC-sarja.

Rockwell Automation (Allen-Bradley): Rockwell Automation on toinen merkittävä PLC-valmistaja, ja heidän Allen-Bradley-tuotemerkkinsä tarjoaa laajan valikoiman PLC-ohjaimia ja automaatiotuotteita.

Mitsubishi Electric: Mitsubishi Electric on tunnettu PLC-valmistaja, joka tarjoaa PLC-järjestelmiä erityisesti teollisuusautomaatioon.

Schneider Electric: Schneider Electric tarjoaa laajan valikoiman PLC-ohjaimia ja automaatiotuotteita eri teollisuudenaloille. Heidän Modicon-sarjansa on yksi tunnetuimmista PLC-tuotevalikoimista.

Omron: Omron on toinen PLC-valmistaja, joka tarjoaa monenlaisia automaatio- ja ohjausratkaisuja. Heidän PLC-tuotevalikoimaan kuuluu CJ1-, CJ2- ja CP1-sarjat.

ABB: ABB tarjoaa myös PLC-järjestelmiä ja automaatioalan ratkaisuja eri teollisuudenaloille. Heidän PLC-tuotevalikoimaan kuuluu AC500-sarja.

Näiden lisäksi on olemassa useita muita PLC-valmistajia, jotka tarjoavat erilaisia ratkaisuja automaatio- ja ohjaussovelluksiin. Valinta sopivasta PLC-valmistajasta riippuu useista tekijöistä, kuten sovelluksen vaatimuksista, käytettävissä olevasta budjetista ja integrointimahdollisuuksista muiden järjestelmien kanssa.